Η Πορεία μας

Ιστορική Διαδρομή

«Ξεκίνησα από μικρό παιδί δίπλα στους καλύτερους μαστόρους της εποχής μου. Δύσκολα χρόνια αφού η τέχνη που μόλις είχα επιλέξει ξεκίνησε το φανταστικό ταξίδι της γύψινης διακόσμησης. Έπρεπε να αντιμετωπίσω πάρα πολλές δυσκολίες, τα εργαλεία λίγα και κυρίως φτιαγμένα από τα ίδια μας τα χέρια. Έπρεπε να δημιουργήσω σχέδια και τεχνικές εξ’ αρχής. Μοναδικά όπλα μας η αγάπη, η επιμονή και η φαντασία μας. Κάθε μέρα και μία καινούργια δημιουργία. Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε καλούπια και σχέδια που ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους και τα οποία είναι διαχρονικά αφού αντέχουν μέχρι σήμερα και σίγουρα για πολλά χρόνια ακόμα.

Μετά από λίγα χρόνια ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία στο δικό μου καλλιτεχνικό εργαστήρι. Έχοντας παρακαταθήκη όλα τα προηγούμενα χρόνια με ατελείωτες εμπειρίες και πολλές προσωπικές δημιουργίες επέλεξα καλούς μαστόρους και, έτσι, ξεκίνησα το ταξίδι της Εταιρίας «Στέλιος Μπατζάκας» στις καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Το έδαφος πρόσφορο. Εύκολα οι δημιουργίες μου και οι καλλιτεχνικές εμπνεύσεις μου στόλιζαν χιλιάδες σπίτια σε όλη την Αθήνα. Σπίτια απλών ανθρώπων, αλλά και πασίγνωστων ονομάτων. Σύντομα βρέθηκα στην κορυφή. Ο χρόνος κυλούσε, οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη μέχρι που οι γιοί μου στάθηκαν δίπλα μου. Τους έδωσα σωστές βάσεις και τεχνικές. Ευτυχώς το μεράκι τους και η αγάπη τους για τη δουλειά ήταν αστείρευτα. Οι εποχές άλλαξαν. Τα σύγχρονα εργαλεία μας έλυσαν τα χέρια. Ήρθαν οι γυψοσανίδες σε πάρα πολλούς τύπους και με καταπληκτικές ιδιότητες. Standard πυραντοχές, ηχοαπορροφητικές, τσιμεντοσανίδες. Οι δυνατότητες πλέον είναι απεριόριστες. Μπορούμε και κατασκευάζουμε οτιδήποτε ακόμα και πράγματα τα οποία δεν τα έχουμε φανταστεί…»

Στέλιος Μπατζάκας

Η Εξέλιξη της Εταιρείας

«Το ταξίδι της σταδιοδρομίας μου στις γύψινες διακοσμήσεις ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, όταν ο πατέρας μου, Στέλιος,  με πήρε κοντά του στις οικοδομές για να γίνω βοηθός του. ‘Έτσι,  μπήκα σε αυτό τον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας, των περίτεχνωνδύσκολωνμε απίστευτη φαντασία κατασκευών, που ο πατέρας μου εκτελούσε με ικανότητα και τελειότητα λόγω των τεράστιων γνώσεων και της αγάπης του για τις γύψινες διακοσμήσεις.

Ευτυχώς είχα τον καλύτερο δάσκαλο που θα μπορούσα να έχω. Πήρα σωστές βάσεις εξαρχής. Μαζί με το υπόλοιπο συνεργείου του πατέρα μου δουλέψαμε σε αναρίθμητα σπίτια, κατασκευές, αναπαλαιώσεις, διαμόρφωση χώρων, αρχιτεκτονικές κατασκευές … Ο,τιδήποτε μας ζητήθηκε το επιτύχαμε. Το μέγεθος της δουλειάς τεράστιο και οι προτάσεις για συνεργασίες ατέλειωτες… Έπρεπε να προλάβουμε τα πάντα, φτάνοντας στο σημείο να εργαζόμαστε ακόμη και βράδια για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Σιγά σιγά μπήκαν στο χώρο της δουλειάς οι γυψοσανίδεςένα υλικό που μας έδωσε απεριόριστες δυνατότητες για να δημιουργήσουμε κατασκευές, που μέχρι πριν φάνταζαν αδύνατες. Αμέσως αδράξαμε τις ευκαιρίες και παρακολουθήσαμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των εταιρειών Knauf και Rigips, παίρνοντας σωστές βάσεις για να επιτύχουμε στο θαυμαστό κόσμο των γυψοσανίδων.

Τα συστήματα ξηράς δόμησης με γυψοσανίδες έχουν μόνο πλεονεκτήματα. Συντελούν στη  δόμηση και διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου. Διακρίνονται σε συστήματα οροφών, τοιχοποιίας και επενδύσεων τοίχων. Προσφέρουν ελευθερία σχεδιασμούγρήγορη και στεγνή τοποθέτησηθερμομόνωσηηχομόνωσηαντισεισμικότητα και ευχάριστο κλίμα περιβάλλοντος. Οι γυψοσανίδες μας έλυσαν κυριολεκτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε μέχρι τότε, δίνοντάς μας απεριόριστες δυνατότητες δόμησης και διακόσμησης. Με τα ολοκληρωμένα συστήματα ξηράς δόμησης καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές, αφού εγκαταλείφθηκε ο παραδοσιακός τρόπος δόμησης με τούβλα και σοβάτισμα. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μπορέσαμε να δημιουργήσουμε οροφές και τοιχοποιίες με απεριόριστα πλεονεκτήματα ηχομόνωσηςθερμομόνωσης και αντισεισμικότητας.

Οι προκλήσεις μεγάλες, έπρεπε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Ξεκινήσαμε επιτυχώς με μικρά έργα, τα καταφέρναμε άψογα. Με τον καιρό αναλάβαμε μεγάλα δημόσια έργα, όπως η Βουλή των Ελλήνων, τα νοσοκομεία «Αιγινήτειο», «Αρεταίειο», «Σωτηρία», το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη Νομική Σχολή, τη συντήρηση της Πανεπιστημιούπολης, το Κολέγιο Αθηνών στο Ψυχικό, καθώς και πάρα πολλά καταστήματα της Adidas.

Η διακόσμηση έγινε ένα όνειρο και μπορούμε πλέον να δημιουργούμε ο,τιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Οι ιδέες μας είναι αστείρευτες, οι δυνατότητές μας ατελείωτες. Επιτυγχάνουμε τα πάντα. Ο κατάλογος των φωτογραφιών ατελείωτος και συνεχίζουμε… Συνεργαστήκαμε με πάρα πολλούς αρχιτέκτονες και διακοσμητές, οι οποίοι μας έδωσαν εύσημα για την επιτυχημένη δουλειά μας. Πλέον και η πιο δύσκολη κατασκευή είναι ένας ευχάριστος προορισμός για εμάς. Ικανότηταακρίβειαπροσήλωσηευαισθησία είναι οι ιδέες που αντικατοπτρίζουν το όραμα της Εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΜΠΑΤΖΑΚΑΣ».

Πριν λίγα χρόνια μπήκε στη ζωή μας και η εξωτερική θερμομόνωση, καταφέρνοντας να γίνουμε και εκεί πρωτοπόροι. Παρακολουθήσαμε πάλι όλα τα απαραίτητα σεμινάρια, καθώς η τεχνογνωσία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΜΠΑΤΖΑΚΑΣ». Με την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση επιτυγχάνουμε τη βέλτιστη μόνωση κτιρίων, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες ενέργειας και εξοικονόμησης χρημάτων για τη θέρμανση το  χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι».

Ιωάννης Μπατζάκας